Total Pageviews

Monday, 27 March 2017

Berakhirnya Cuti Sekolah

Assalamualaikum...

Hari ni sesi persekolahan dah disambung kembali dengan berkahirnya cuti seminggu. Aku dan Mr. Husband pun pulang ke kampung untuk menjemput permata hati kami Dina dan Ain. Sepanjang seminggu di rumah atuk dan nenek...hari-hari masa call mesti tanya bila mama dengan papa nak datang ambil diorang... Aku pula tiap kali Dina tanya soalan tu teruslah sebak.

Jadi masuk je hari Sabtu baru ni tak sabar nak pergi ambil dua beradik tu. Sebelum tu sempatlah singgah wedding Gugurl Huda. Dapat jumpa kawan-kawan lama ...catching up here and there... tengok pengantin ...pastu terus shoot ke kampung. Cuaca agak panas cecah 38 dc at one point...slow driving sebab kereta banyak on the road. Aku biasala terlelap juga..hihihi... 

Setibanya di rumah mak abah... bukan main happy lagi budak-budak tu menyambut mama dan papa. Mana taknya...we came bearing gifts... mainan dan art activity..seronoklah diorang. 

Actually the specifically coloring set, we bought it at SOGO... just RM10...quite affordable for My Little Pony item...their favorite cartoon. We had so much fun coloring together. There were also a mini ping pong set. They love that too. Sebenarnya nak cerita sini... SOGO kalau clearance sales berbaloi beli...hihihiihi

It's time to go home.... Bila Ahad dah kena balik rumah. Tiba-tiba si kakak cakap nak duduk dengan atuk nenek lagi...dalam telefon bukan main tak sabar nak mama datang ambil...siap bilang hari lagi. Tapi si adik dah muktamad nak ikut mama dan papa balik rumah kita katanya... Apa pun kenalah balik juga si kakak sebab hari ni kan sekolah. Takpelah kakak, nanti school holiday kita datang lagi ya...

Tq atuk & nenek. Nanti Dina dan Ain datang lagi ya.... 

Thursday, 23 March 2017

Duit Syiling

Assalamualaikum...Good morning everyone

Hari ni aku dengan husband ada misi...hehehehe....misi mendeposit duit syiling. Berat betul sebab tu nak cepat-cepat depositkan. Oleh sebab itu kenalah berguru dengan google. Alhamdulillah ada juga yang share tentang cara-cara mudah. Nak-nak lagi sekarang kan dah ada mesin duit syiling layan diri. Cuma bukan semua tempat ada. Aku terjumpa link ni http://www.atastalian.com/2016/11/deposit-duit-syiling.html ...sedikit sebanyak dapatlah membantu aku tentang bagaimana cara yang betul menggunakan mesin duit syiling tu nanti. 

Untuk mencari lokasi bank yang terdapat mesin tu plak aku rujuk kat sini http://www.bnm.gov.my/documents/2014/CoDM_location.pdf . Zaman sekarang ggogle je. Ramai yang berkongsi pengalaman masing-masing. Memang dapat membantu orang-orang macam aku yang tak suka terjah...hehehe. Thank you pada mereka-mereka yang provide info-info berguna macam ni kat blog. 👍 


Monday, 20 March 2017

SELAMAT CUTI SEKOLAH


Assalamualaikum...

Selamat Cuti Sekolah to all the kids and parents. Mesti seronok cuti sekolah ... nak nak lagi bila dah ada perancangan bercuti ke tempat yang best. Biasalah, perkara macam ni selalu dalam pemikiran ibu bapa yang ada anak bersekolah. Masa-masa cuti sekolah nilah nak spend time dengan diorang, nak buat diorang happy.

Banyak jugak tempat-tempat menarik aku tengok kawan-kawan post kat fb. Ramai yang pilih tempat yang sesuai untuk anak-anak have fun macam water park and theme park. Tapi macam biasa juga...rate penginapan dan tiket memang melambungla. Aku search a few hotels and resorts. Semuanay agak pricey tapi memang kena hadapla juga sebab nak anak-anak gembira kan. Mana-mana online booking sama aje, kecuali korang sume buat tempahan in advance. Maksudnya booking awal. Perbezaan harga memang banyakla. 

So for your next family school holidays trip please make an advance booking. If possible, 2 or 3 months earlier.

Well, happy school holidays guys... 

Love yourself, Love your family and most Importantly LOVE ALLAH....   






Tuesday, 14 March 2017

Tahun 2017 (Jan - Mac)

Assalamualaikum...

Mungkin dah several time aku mentioned nak aktif blogging...well ini percubaan kali ke berapa aku pun tak ingat. Excuse my manglish... sebab as we all know kita kenalah start somewhere to practise our english weither it is broken or complete perfect sentences.. so just spare me... :)

2017 dah masuk bulan Mac... a lot has happened...so aku nak listkan semua yang aku mampu kat bawah ni... untuk rujukan di masa hadapan...

1) Irdina dah darjah satu - rasa macam dia kecil lagi dah sekolah - mungkin kebanyakan mak fikir macam tu bila anak masuk darjah satu - 



Cakap pasal tu sekarang dah buka permohonan pendaftaran prasekolah . Please click this link https://eprasekolah.moe.gov.my/ . Untuk Pendaftaran Tahun Satu klik link https://public.moe.gov.my/

2) Ain pula mula masuk taska baru dekat dengan pejabat aku dan Mr. Husband - ini semua sebab nak mudahkan pergerakan pagi-pagi hantar kakak pergi sekolah - banyak juga dugaan awal - ain kencing dalam seluar, berak dalam seluar - sebab belum serasi dengan pengasuh - slowly she adapted to the new environment and familiarized her new routine - sekarang dah ok dah boleh bawa diri sendiri

3) Ain kena chicken pox - 2 weeks she was quarantined at Sabak Bernam - Alhamdulillah she recovered well - cuma parut-parut tu nanti aku tengah cari petua yang boleh hilangkan...kesian Ain

4) New routine for me - pergi sekolah Irdina setiap lunch hour to prepare her for KAFA - sambil-sambil tu bawakan dia makanan tengah hari 

Setakat ni itu saja major changes in 2017. Walaupun dah terasa penat menguruskan anak sekolah...aku nekad nak buat yang terbaik umtuk Irdina dan Ain...innsyaAllah..

Doakan yang terbaik untuk kami sekeluarga. 😊😊

Tuesday, 19 July 2016

Assalamualaikum..

Lama gile kot tak update... hihihihi

Mak pun dah 2 tahun tk bersama kami. Tapi yg bestnye dpt beraya dgn abah tahun ni...Tak tahu kenapa tapi ape yg kami buat tahun ni byk tk menjadi. Rendang dan kuah kacang kami basi dalam tempoh sehari je... Kami redha...abah pun dah semakin pelupa. Kesian abah.
Macam biasa tahun ni kak long tk balik lg... Dugaan syawal kot
Bukan tu je...hari raya ketiga dah plan nk blk Sabak Bernam...tk kereta rosak... terpaksa dibatalkan balik kl dulu...tp kereta dah baik dah cuma sbb dah lewat tk berani nk travel mlm2 ke SB...So tahun ni sehari je beraya di SB. Adik2 beradik papa sume balik raya ke5. Kami pun follow...


Hari raya tahun ni simple...just penuhi permintaan abah berjalan raya. Kami sekeluarga ke kg mak di N.9. Jumpa adik beradik mak. Jumpa saudara mara lain jugak. 

All and all sumenye ok... 

Selamat Hari Raya. Maaf zahir batin.

Monday, 17 March 2014

Setelah Sekian Lama....

Assalamualaikum...

Lamanye tak update blog ni. Masih wujud rupanya ungat dah kena terminate sbb lama sgt tk buka. Baiklah ini ringkasan perjalan hidupku yang belum tercatat di dlm blog ni.

1) Pertukaran my bff(lizdoera) ke KEMENTAH ... miss her
   (terlupa lak nk amik gambar together2 guna fon sendiri)

2) My princess Irdina celebrated her 3rd birthday - 3 Sept 2013
   

3) Kelahiran my 2nd daughter Nur Ain Nadhirah 12 Oct 2013 
   she's 5 months old now)   










 5) Dhira 1st turn over



6. CC Azizah bersara - selamat berehat di samping suami tercinta




 4) Irdina mula pandai tk pakai diapers  - tapi tidur masih pakai
    (sedang cuba ajar dia utk tidur tk pakai tp risau tilam    
    lenjun - actually dah 2-3 kali mama dia ni gagah membasuh dan     menjemur tilam sbb ter jugak)



5) Luangkan masa berBoling dgn kwn2 opis - 15 Mac 2014
   (dptlah kumpulan kami no.2 - sian diorang sbb aku punca)
 

Tu je story sampai last week. Life secara overall alhamdulillah bersederhana sahaja.

Memandangkan negara kita sedang dilanda pelbagai dugaan, banyak yang bermain di fikiran ni. Tapi aku sentiasa doakan yang baik-baik dan berharap segala yang berlaku akan membawa hikmah kepada semua. Ape pun kita mesti berbalik kepada DIA dan meminta hanya kepada DIA kerana segala jawapan adalah milik-NYA. 

Semoga kehidupan kita semua sentiasa diberkati InnsyaaAllah.